'Menu
Ik ga mijn buitenschrijnwerk Zelf plaatsen of Laten plaatsen

Branddeuren infogids

Branddeuren verschillen van gewone deuren in die zin dat ze in staat zijn om gedurende een specifieke periode – aangegeven in de Europese REI-classificatie – een brand tegen te houden. Een branddeur kan daarnaast ook een zekere inbraakwerendheid hebben. Branddeuren kunnen er net hetzelfde uitzien als gewone deuren, al bestaan er ook specifieke uitvoeringen voor kelders, ondergrondse parkeergarages en industriële toepassingen.

Anker

[]

Brandweerstand branddeuren

Om een betrouwbaar inzicht te krijgen in de werkelijke brandweerstand van deuren, werd de Europese REI-classificatie ontwikkeld. Deze geeft aan hoeveel minuten een deur weerstand biedt aan een brand. Het gaat om volgende classificaties (waarbij het cijfer telkens de brandweerstand in minuten weergeeft): REI 30, REI 60, REI 90, REI 120 en REI 180. De REI-classificatie wordt uitgereikt op basis van testresultaten met een bepaald brandverloop (ISO 834).

Anker

[Brandweerstand REI 30 tot REI 180]

Open & sluit cycli van uw branddeur

Voor sommige branddeuren wordt ook een onderscheid gemaakt tussen F6 (200,000 openen en sluiten) en F8 (1 miljoen keer openen en sluiten)

Anker

[Gebruiksfrequentie]

Optioneel - inbraakwerendheid branddeuren

Brandwerende deuren kunnen zodanig worden ontworpen en uitgevoerd dat ze ook een zekere mate van inbraakwerendheid bieden. Dat is onder meer interessant als het om de voordeur van een appartment gaat. De Europese NBN EN 1627:2011 norm deelt de inbraakwerendheid in in zes weerstandklassen, van WK1 tot WK6. Branddeuren zijn verkrijgbaar tot WK5.

WK1: Biedt een basisbescherming van drie minuten tegen inbraakpogingen op basis van lichamelijk geweld (dus zonder het gebruik van gereedschappen).

WK2: Een WK2 deur is gedurende drie minuten bestand tegen pogingen tot inbraak door middel van eenvoudig gereedschap, zoals een schroevendraaier, tang, enzovoort.

WK3: Deze deur biedt vijf minuten weerstand tegen inbraakpogingen met materiaal zoals breekijzers en schroevendraaiers.

WK4: Goed voor tien minuten bescherming tegen inbrekers die uitgerust zijn met slag- en zaagwerktuigen en accu-boormachines.

WK5: Een deur met een WK5 certificaat houdt het vijftien minuten uit tegen ervaren inbrekers met zwaar elektrisch gereedschap, zoals boormachines, decoupeer- of sabelzagen en haakse slijpers.

Anker

[Inbraakwerendheid branddeur]

Optioneel - bescherming tegen vuurwapens

FB1: .22 long rifle, afgevuurd vanop 10 meter (snelheid 360 m/s, energie 170J)

FB2: Handvuurwapen 9 mm parabellum, afgevuurd vanop 5 meter (snelheid 400 m/s, energie 640J)

FB3: Handvuurwapen .357 Magnum, afgevuurd vanop 5 meter (snelheid 430 m/s, energie 940J)

FB4: Handvuurwapen .44 Magnum, afgevuurd vanop 5 meter (snelheid 440 m/s, energie 1510J)

FB5: Geweer .223 Remington, afgevuurd vanop 10 meter (snelheid 950 m/s, energie 1800J)

Anker

[Wapenweerstand]

Uitvoeringen van uw branddeur

Branddeuren zijn in heel verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. Hoewel sommige daarvan voorzien zijn van stalen kassementen, en soms zelfs van een binnenwerk uit staal, behouden ze in bijna alle gevallen het uitzicht van een gewone deur. Zo kunnen de branddeuren gecombineerd worden met gewone deuren, zonder dat deze uiterlijke verschillen vertonen.

Anker

[]

Houten branddeur

Houten branddeuren beschikken over een deurpaneel in brandveilig materiaal, terwijl het kassement meestal in multiplex wordt uitgevoerd. De deur kan worden afgewerkt met houtfineer of kan worden geschilderd. Dergelijke deuren kunnen ook in een blokdeur uitvoering geleverd worden.

Houten branddeur met stalen kassement

Het stalen kassement zorgt ervoor dat de houten branddeur (zie uitleg hierboven) steviger wordt en beter bestand is tegen inbraakpogingen. Een bijkomend pluspunt is dat het stalen kassement zich eenvoudiger laat plaatsen. Het stalen kassement kan uitgevoerd worden in eender welke RAL-kleur.

Versterkte houten branddeur met stalen kassement

Deze deur beschikt niet alleen over een stalen kassement (zie uitleg hierboven), maar heeft ook een deurblad dat binnenin met staal versterkt is. Daardoor is een dergelijke deur nog beter beschermd tegen inbraakpogingen. Het deurblad is qua uiterlijk niet van een gewoon deurblad te onderscheiden.

Stalen branddeur met stalen kassement

Zowel het deurpaneel als het kassement zijn uitgevoerd in staal, wat resulteert in een maximale brand- en inbraakwerendheid. Het deurblad kan eventueel worden afwerkt met houtfineer en kan ook gelakt worden in een RAL-kleur. Anderzijds kan het deurblad ook in inox afgewerkt worden.

Stel uw branddeur samen

Anker

[Uitvoeringen]

Speciale toepassingen van uw branddeur

Sommige branddeuren zijn bedoeld voor specifieke toepassingen in winkels, magazijnen, parkeergarages en bedrijven.

Stalen vluchtdeur

Een stalen vluchtdeur laat de aanwezigen toe om snel en veilig het gebouw te verlaten in geval van brand, of wanneer er zich een andere noodsituatie voordoet. Een stalen vluchtdeur wordt meestal voorzien van een paniekslot en wordt onder meer gebruikt in magazijnen en winkelcentra. Omwille van veiligheidsredenen moet een stalen vluchtdeur jaarlijks gecontroleerd worden.

Stalen roldeur en roldoeken

Een stalen, brandwerende roldeur biedt de mogelijkheid om in geval van brand grote ruimtes zoals fabrieken, winkelcentra en magazijnen snel te compartimenteren. Hierdoor kan worden voorkomen dat een brand zich uitbreidt door de rest van de ruimtes. De stalen roldeur moet jaarlijks gecontroleerd worden. In plaats van stalen roldeuren kunnen ook roldoeken gebruikt worden. Die zijn goedkoper, maar hebben ook een lagere brandweerstand.

Stalen schuifdeuren

Net als stalen roldeuren en roldoeken, zijn ook stalen schuifdeuren bedoeld om ruimtes te compartimenteren in geval van brand. Meestal worden de schuifdeuren verborgen in of tegen een muur, en kunnen ze worden gesloten door middel van een veersysteem. De stalen schuifdeuren moeten jaarlijks gecontroleerd worden, zodat kan worden gegarandeerd dat ze goed functioneren bij noodgevallen. In plaats van stalen schuifdeuren worden soms ook houten schuifdeuren toegepast.

Anker

[Toepassingen]

Sluitingssystemen van uw branddeur

Afhankelijk van de gewenste toepassing kan een branddeur voorzien worden van een aangepast sluitingssysteem. Het meest eenvoudige systeem is de 1-puntssluiting. Hierbij wordt de deur op één punt afgesloten. Een betere en veiligere optie is de meerpuntssluiting, waarbij de deur op minimaal drie plaatsen wordt afgesloten.

Een branddeur kan eventueel ook voorzien worden van een paniekslot, en dat zowel in opbouw als in inbouw. Hierdoor is het mogelijk om een deur snel en zonder sleutel te openen via de binnenzijde in geval van nood.

Een elektrisch slot zorgt voor extra bedieningsgemak, aangezien hiermee de deur – met 1-puntssluiting of meerpuntssluiting – elektrisch kan worden ontgrendeld. Sowieso kan een dergelijke deur ook mechanisch worden ontgrendeld, zodat deze ook in geval van brand – er is dan vaak geen elektriciteit beschikbaar – probleemloos kan worden geopend.

Branddeuren kunnen ook uitgerust worden met een solenoïde slot. Hiermee kan de deur niet alleen elektrisch worden ontgrendeld, maar ook worden gesloten.

Anker

[Sluitsystemen]

Extra veiligheidsmaatregelen van uw branddeur

Net als gewone deuren kunnen branddeuren optioneel worden uitgerust met dievennokken, veiligheidsbeslag en een veiligheidscilinder. Dievennokken zijn pinnen die aan de scharnierkant in de deur schuiven, en zo voorkomen dat de deur uit haar hengsels wordt gelicht. Veiligheidsbeslag bestaat uit een plaat die aan de buitenzijde van de deur rond het sleutelgat zit, waardoor de cilinder niet uitsteekt, en deze dus niet kan losgemaakt worden. Een veiligheidscilinder is een sleutelslot dat speciaal beveiligd is tegen uitboren en dat met een unieke identificatiecode wordt geleverd. Een deurspion – waarmee u kan zien wie er aan de andere kant van de deur staat – kan eveneens worden geïntegreerd.

Anker

[Veiligheidsmaatregelen]

Afwerking van uw branddeur

Wat voor een traditionele deur geldt, geldt ook voor een branddeur. En dus kan een branddeur worden afgewerkt in houtfineer of kan ze worden geschilderd in eender welke RAL-kleur. Een afwerking met massief houten kassementen (blokdeuren) behoort eveneens tot de mogelijkheden. Tenslotte is het ook mogelijk om te kiezen voor een uitvoering in inox.

Anker

[Afwerkingen]

Opties & extra’s

Zelfsluitend

Door een branddeur uit te rusten met een deurpomp, sluit de deur zich na elk gebruik automatisch. Zo’n deurpomp is vooral handig voor veel gebruikte deuren in commerciële of industriële omgevingen.

Tochtborstel

Branddeuren kunnen onderaan voorzien worden van een ingebouwde tochtborstel. Deze zakt automatisch naar beneden als de deur gesloten is, en helpt zo tocht voorkomen. Tevens belet de tochtborstel dat er verse zuurstof wordt aangevoerd waardoor een eventuele brand zou kunnen gevoed worden. Tot slot vormt de borstel een extra akoestische barrière, waardoor de deur minder geluid doorlaat.

Beglazing en roosters

Eventueel kan een branddeur ook uitgerust worden met beglazing en/of een rooster. Deze kunnen dan uiteraard ook geleverd worden in een brand- en/of inbraakwerende uitvoering. Het is wel belangrijk om er rekening mee te houden dat de beglazingen of roosters op een heel specifieke en gereglementeerde moeten geïntegreerd worden in de deur. Om die reden dient dit al tijdens het fabriceren van deur te gebeuren.

Inox schopplaat & scharnieren

Door onderaan de deur een inox schopplaat te voorzien, kan deze gemakkelijk met de voet worden opengeduwd. Omwille van de esthetiek wordt dit niet zo gauw toegepast op deuren in particuliere woningen, maar vaak wel in klinieken, scholen en industriële gebouwen.

Branddeuren kunnen ook worden geleverd met inox scharnieren. Deze zijn duurzamer dan traditionele scharnieren. Los daarvan is het gebruik van inox scharnieren verplicht in de voedingsindustrie.

Rubber afdichtingen

Het kassement kan boven en links en rechts worden voorzien van rubberen afdichtstrips. Hierdoor dicht de deur beter af (waardoor ze ook niet rammelt), houdt ze beter geluiden tegen wordt de aanvoer van verse zuurstof voorkomen.

Anker

[Opties en extra's]