'Menu
Ik ga mijn buitenschrijnwerk Zelf plaatsen of Laten plaatsen

Infogids rolluiken

Rolluiken vormen een bijkomende isolerende laag voor de raampartijen van uw woning. Bijgevolg houden ze koude temperaturen beter buiten tijdens de wintermaanden en voorkomen ze dat de woning overmatig opwarmt in de zomer. Bovendien zorgen rolluiken voor extra geluidsisolatie en kan u ze ook gebruiken om de woning geheel of gedeeltelijk te verduisteren.

Rolluiken helpen ook bij het beveiligen van uw woning. Een degelijk, goed geplaatst rolluik zorgt namelijk voor een extra barrière waar inbrekers niet zomaar doorheen raken.

Anker

[Voordelen rolluiken]

Inbouwrolluiken, rolluiklamellen, rolluikbediening

Inbouwrolluiken - rolluiklamellen - rolluikbediening

Inbouwrolluik is de verzamelnaam voor rolluiklamellen en rolluikbedieningen die dienen voor rolluiken die langs binnen zijn geplaatst.

Inbouwrolluiken worden ingebouwd in een daartoe voorziene ruimte boven uw ramen of deuren. Aan de buitenzijde is de rolluikbak niet zichtbaar, omdat deze verborgen zit achter de gevelsteen. Ook aan de binnenzijde kan de bak zonder veel moeite aan het zicht worden onttrokken.

Het plaatsen van inbouwrolluiken vereist echter dat daartoe de nodige ruimte wordt vrijgehouden. En dat lukt enkel als de architect daar rekening mee houdt in de ontwerpfase. Als dat niet het geval is, dient u te kiezen voor voorzetrolluiken.

Stel hier uw inbouwrolluik samen

Voorzetrolluik - opbouwrolluik bij Creazza

Voorzetrolluiken

Een voorzetrolluik is de verzamelnaam van het rolluikgeheel om buiten te plaatsen met inclusief alle onderdelen die nodig zijn.

Het is niet nodig om de plaatsing van voorzetrolluiken op te nemen in de planfase van de woning. Dat betekent concreet dat voorzetrolluiken op eender welke woning kunnen aangebracht worden, op gelijk welk moment. De rolluikbak kan naar keuze op de gevel boven de raamopening worden geplaatst of tegen het raam aan.

Het voordeel van een rolluikbak die tegen het raam wordt geplaatst, is dat deze grotendeels weggeborgen zit in de gevel en dus minder opvalt. Het nadeel is dat de rolluikbak bovenaan een stukje voor het glas komt, waardoor er wat minder licht in het interieur binnenstroomt.

Als de rolluikbak op het raam wordt geplaatst, is deze wat minder onopvallend, en de montagewerkzaamheden zijn dan weer een stuk eenvoudiger.

Stel hier uw voorzetrolluik samen

Anker

[Types rolluiken]

Hoe gebruik je de Creazza website?

1. Neem de afmetingen van uw muur of raam waar je iets wil

2. Volg de instructies in de handleiding hiernaast!

3. Ben je zeker van uw product en keuze, maak dan een afspraak!

4. Wij komen GRATIS langs en helpen u de bestelling in te geven.

Creëer nu uw rolluik.

Anker

[]

Type rolluikbediening

Manuele bediening

Vanzelfsprekend is manuele rolluikbediening de goedkoopste optie, maar daar staan wel wat nadelen tegenover. Zo slijt een manueel bediend rolluik sneller, omdat het op een minder gelijkmatige manier wordt geopend en gesloten dan wanneer er een motor gebruikt wordt. Er ontstaan hierdoor sterkere mechanische krachten op de verschillende onderdelen, met een verkorte levensduur tot gevolg.

Een manueel bediend rolluik is ook minder goed beveiligd tegen inbraak dan gemotoriseerde rolluiken, aangezien deze laatste groep over een superieure ophefbeveiliging beschikt. Daarbij is het optrekken van een wat groter rolluik best een zware klus, die vooral voor kinderen en oudere personen bijzonder lastig – of zelfs onmogelijk – kan worden.

Een manuele bediening kan door middel van lintbediening met opbouw of inbouw oproller - stangbediening of bediening met ingewerkte / onzichtbare veeras.

De plaatsing van een rolluik met veeras is het gemakkelijkst te plaatsen.

Bekijk hier alle manuele rolluiken

Gemotoriseerde rolluiken

In gemotoriseerde of elektrische rolluiken genaamd worden compacte buismotoren toegepast. Zoals de naam al aangeeft, worden deze aangebracht in de buis/rolluikas. In de meeste gevallen maken fabrikanten van rolluiken deze motoren niet zelf, maar kopen ze deze aan bij een gespecialiseerde toeleverancier, zoals Somfy.

Gemotoriseerde rolluiken zijn niet alleen slijtvaster, veiliger en makkelijker om te bedienen, maar laten de bewoners ook toe om de rolluiken automatisch op bepaalde uren te openen en te sluiten. Dat kan ook als de bewoners niet aanwezig zijn, waardoor de woning er altijd bewoond uitziet.

De rolluiken kunnen worden bediend door middel van bekabelde of draadloze schakelaars en/of via een smartphone, tablet of domoticasysteem. De motor dient te worden aangesloten op het lichtnet (220 V) of kan gebruik maken van zonne-energie. De hoeveelheid zon is ruim voldoende om een rolluik dagelijks te openen en te sluiten, ook in de winter.

Bekijk hier alle elektrische rolluiken

Anker

[Type bediening]

Samenstelling rolluiklamellen

Rolluiklamellen oprollen

Rolluiklamellen

Rolluiklamellen kunnen worden opgebouwd uit PVC of aluminium. Een aluminium rolluikblad biedt betere isolatiewaarden, omdat er isolerend PU-schuim tussen de aluminium lagen aangebracht wordt. Bovendien is een aluminium rolluikblad beter afwasbaar en verbleekt het niet. Tot slot wordt een aluminium rolluikblad afgewerkt met een beschermende verflaag, zodat het krasvrij blijft en niet oxideert.

Een ander element om rekening mee te houden betreft de hoogte en dikte van de lamellen. Hoe dikker en hoger de lamellen zijn, hoe groter de diameter van het opgerolde rolluik, en dus hoe groter de rolluikkast zal moeten zijn. De hoogte en dikte van de lamellen is afhankelijk van het rolluiktype (inbouw 14mm of voorzet 9mm) en van de grootte van het te bedekken raamoppervlak.

Als een rolluik niet volledig gesloten is, kunnen er perforaties zichtbaar zijn tussen de lamellen. Deze perforaties zorgen voor extra verluchting. Hoewel het lijkt alsof de privacy hierdoor wordt aangetast, is dat in de praktijk niet het geval.

Onderlat rolluiklamellen

Onderlat en ophangveren

Het lijkt niet meer dan een detail, maar de onderlat zorgt er voor dat het rolluik op een stabiele manier door de rails glijdt bij het optrekken of neerlaten. Tenminste als de onderlat zwaar genoeg uitgevoerd is. Doordat het rolluik goed recht gehouden wordt, blijft de mechanische druk tot het minimum beperkt, wat een aanzienlijk langere levensduur tot gevolg heeft. Bij voorkeur is onderaan de onderlat met een gummiborstel bevestigd, waarmee het rolluik perfect aansluit op de dorpel of vensterbank.

Op de onderlat worden ook eindstoppen voorzien – bij een inbouw rolluik zijn deze zichtbaar aan de voorzijde, bij een voorzetrolluik zijn ze onzichtbaar weggewerkt aan de zijkanten – waarmee kan worden voorkomen dat het rolluikblad te ver opgerold wordt, zodat het uit de geleiders schiet.

Ophangveren zorgen voor de verbinding tussen het rolluiklamellen en de rolluikas. Soms worden de ophangveren ook uitgerust met een bijkomende ophefbeveiliging.

Anker

[Onderdelen rolluiklamellen]

Specificaties rolluiken

Rolluiken met ingewerkt muggehor

Voorzetrolluiken kunnen optioneel worden uitgerust met een muggehor. Het hor wordt dan onopvallend geïntegreerd in de rolluikkast aan de buitenzijde. Deze muggehor kan enkel manueel bediend door middel van een ingebouwde veeras en deze is afzonderlijk bedienbaar van de rolluiklamellen. Dit is de ideale oplossing als u een rolluik voor de slaapkamer wenst te kopen. Twee vliegen of muggen in één klap.

Verduistering, geluid- en warmte isolatie, beveiliging tegen inbraak en nu ook tegen muggen!

Bekijk hier de voorzetrolluiken met ingewerkte muggehorren

Rolluikkasten en kleuren

Om er voor te zorgen dat het rolluik en de rolluikkast ook in esthetisch opzicht goed aansluiten bij de rest van de woning, is deze verkrijgbaar in verschillende vormen en kleuren. Een afwerking in structuurverf of folie, waarmee het rolluik zelfs met een houtimitatie kan worden uitgevoerd, behoort eveneens tot de mogelijkheden.

De rolluikkasten kunnen ook qua afmetingen gekozen worden zodat u in één gevel geen verschillende formaten van rolluikkasten moet hebben.

Stel hier uw voorzetrolluik samen

Rolluikgeleiders

Een goed ontwerp van rolluik geleiders draagt er toe bij dat het rolluik beter bestand is tegen stormschade en inbraakpogingen.

Als het rolluikblad niet diep genoeg in de geleiders kan zitten, kan het losgerukt worden door de wind of door inbrekers.

Er bestaan ook inbraakbestendige rolluikgeleiders, waarbij de schroeven van de geleiders worden afgeschermd door middel van een extra inbraakwerend profiel.

Tot slot is het ook aan te bevelen om te kiezen voor geleiders die binnenin afgewerkt zijn met een gummiprofiel. Dit vermindert de slijtage en is bovendien geluidwerend.

Anker

[Specificaties]

Hoe gebruik je de Creazza website?

1. Neem de afmetingen van uw muur of raam waar je iets wil

2. Volg de instructies in de handleiding hiernaast!

3. Ben je zeker van uw product en keuze, maak dan een afspraak!

4. Wij komen GRATIS langs en helpen u de bestelling in te geven.

Creëer nu uw rolluik.

Anker

[]

Rolluiken voor deuren, winkels en garages

Rolluiken worden in de eerste plaats gebruikt voor vensters of ramen, maar ze kunnen net zo goed worden ingezet aan garageboxen, winkels of buitendeuren. Daarnaast worden rolluiken ook gebruikt om doorgangen (tijdelijk) af te sluiten, bijvoorbeeld in een ondergrondse parkeergarage of in een magazijn.

Bij deze toepassingen dient natuurlijk wel de mogelijkheid te worden voorzien om het rolluik ook van buitenuit (of langs twee kanten) te kunnen openen. Dat kan door middel van een afstandsbediening, een codeklavier of een – al dan niet draadloos – sleutelcontact. Dergelijke rolluiken kunnen eventueel ook worden uitgerust met een veeras in plaats van een motor. In dat geval zal het slot onderaan of in het midden worden geplaatst.

Anker

[Ook voor deuren, winkels en garages]