In deze infogids vindt u alle praktische informatie die u nodig heeft voor het kiezen van uw type rolluik, zij het een voorzet- of inbouwrolluik. Creazza maakt u graag wegwijs in de wereld van rolluiken en schrijnwerk.
U ontdekt alles wat u weten moet voor de samenstelling van uw rolluik zoals verschillende elementen waarmee rekening gehouden wordt: de rolluikbediening, de samenstelling van de lamellen, de afmetingen van de rolluikkast, al onze opties enz.
[]
Rolluiken vormen een bijkomende isolerende laag voor de raampartijen van uw woning. Bijgevolg houden ze koude temperaturen beter buiten tijdens de wintermaanden en voorkomen ze dat de woning overmatig opwarmt in de zomer. Bovendien zorgen rolluiken voor extra geluidsisolatie en kan u ze ook gebruiken om de woning geheel of gedeeltelijk te verduisteren.
Rolluiken helpen ook bij het beveiligen van uw woning. Een degelijk, goed geplaatst rolluik zorgt namelijk voor een extra barrière waar inbrekers niet zomaar doorheen raken.
[]
Inbouwrolluik is de verzamelnaam voor rolluiklamellen en rolluikbedieningen die dienen voor rolluiken die langs binnen zijn geplaatst.
Inbouwrolluiken worden ingebouwd in een daartoe voorziene ruimte boven uw ramen of deuren. Aan de buitenzijde is de rolluikbak niet zichtbaar, omdat deze verborgen zit achter de gevelsteen. Ook aan de binnenzijde kan de bak zonder veel moeite aan het zicht worden onttrokken.
Het plaatsen van inbouwrolluiken vereist echter dat daartoe de nodige ruimte wordt vrijgehouden. En dat lukt enkel als de architect daar rekening mee houdt in de ontwerpfase. Als dat niet het geval is, dient u te kiezen voor voorzetrolluiken.
[Inbouwrolluik]
Een voorzetrolluik is de verzamelnaam van het rolluikgeheel om buiten te plaatsen met inclusief alle onderdelen die nodig zijn.
Het is niet nodig om de plaatsing van voorzetrolluiken op te nemen in de planfase van de woning. Dat betekent concreet dat voorzetrolluiken op eender welke woning kunnen aangebracht worden, op gelijk welk moment. De rolluikbak kan naar keuze op de gevel boven de raamopening worden geplaatst of tegen het raam aan.
Het voordeel van een rolluikbak die tegen het raam wordt geplaatst, is dat deze grotendeels weggeborgen zit in de gevel en dus minder opvalt. Het nadeel is dat de rolluikbak bovenaan een stukje voor het glas komt, waardoor er wat minder licht in het interieur binnenstroomt.
Als de rolluikbak op het raam wordt geplaatst, is deze wat minder onopvallend, en de montagewerkzaamheden zijn dan weer een stuk eenvoudiger.
[Voorzetrolluik]
1. Hebt u interesse in inbouwrolluiken of voorzetrolluiken? Neem dan de afmetingen van uw muur of raam
2. Volg de instructies in de handleiding hiernaast!
3. Bent u zeker van uw product en keuze, maak dan een afspraak!
4. Wij komen GRATIS langs en helpen u de bestelling in te geven.
[]
Manuele rolluikbediening is de duurste optie op lange termijn. Zo slijt een manueel bediend rolluik sneller, omdat het op een minder gelijkmatige manier wordt geopend en gesloten dan wanneer er een motor gebruikt wordt. Er ontstaan hierdoor sterkere mechanische krachten op de verschillende onderdelen, met een verkorte levensduur tot gevolg.
Een manueel bediend rolluik is ook minder goed beveiligd tegen inbraak dan gemotoriseerde rolluiken, aangezien deze laatste groep over een superieure ophefbeveiliging beschikt. Daarbij is het optrekken van een wat groter rolluik best een zware klus, die vooral voor kinderen en oudere personen bijzonder lastig kan zijn.
Een manuele bediening kan door middel van lintbediening met opbouw of inbouw oproller - stangbediening of bediening met ingewerkte / onzichtbare veeras.
[Manueel rolluik]
In gemotoriseerde of elektrische rolluiken genaamd worden compacte buismotoren toegepast. Zoals de naam al aangeeft, worden deze aangebracht in de buis/rolluikas. In de meeste gevallen maken fabrikanten van rolluiken deze motoren niet zelf, maar kopen ze deze aan bij een gespecialiseerde toeleverancier, zoals Somfy.
Gemotoriseerde rolluiken zijn niet alleen slijtvaster, veiliger en makkelijker om te bedienen, maar laten de bewoners ook toe om de rolluiken automatisch op bepaalde uren te openen en te sluiten. Dat kan ook als de bewoners niet aanwezig zijn, waardoor de woning er altijd bewoond uitziet.
De rolluiken kunnen worden bediend door middel van bekabelde of draadloze schakelaars en/of via een smartphone, tablet of domoticasysteem. De motor dient te worden aangesloten op het lichtnet (220 V) of kan gebruik maken van zonne-energie en een batterij.
[Elektrisch rolluik]
De afmetingen die ingegeven moeten worden zijn altijd in millimeters en dit is de afgewerkte breedte en hoogte van de lamellen zelf.
De breedte van de lamellen kunt u ofwel meten van de huidige lamellen ofwel neemt u de afmetingen tot in de geleiders (de spannende maat) tot in de geleiders en daar trekt u afhankelijk van de diepte van de geleiders 1x 10 tot 15 mm vanaf als speling tussen de lamellen en de geleiders. Dan zal het rolluikblad nog steeds voldoende vast zitten tussen geleidersbenen en hebt u voldoende speling als uitzettingscoëfficiënt.
De hoogte van de rolluiklamellen is steeds 100 mm meer dan de hoogte tussen de dorpel en linteau. De oproldiameter van het inbouwrolluik kan u steeds in het laatste tabblad terug vinden.
[Afmetingen lamellen]
De afmetingen voor voorzetrolluiken kunt u ingeven op 2 manieren, ofwel geeft u de gemiddelde breedte en hoogte van de opening van de gevelsteen (dagmaten) in millimeters in ofwel geeft u de afgewerkte maten of afmetingen van het voorzetrolluik in.
Daarna kiest u bij interpratie afmetingen (voorzetrolluiken) - dagmaten - plaatsing in de gevel "dan doen wij er in uw ingegeven breedte 10 mm af" ofwel dagmaten - plaatsing op de gevel "dan tellen wij er de breedte van de geleiders en de hoogte of afmetingen van de rolluikkast bij" ofwel geeft u de afgewerkte maten of afmetingen van het voorzetrolluik in.
[Afmetingen voorzetrolluiken]
Rolluiklamellen kunnen worden opgebouwd uit pvc of aluminium. Een aluminium rolluikblad biedt betere isolatiewaarden, omdat er isolerend PU-schuim tussen de aluminium lagen aangebracht wordt. Bovendien is een aluminium rolluikblad beter afwasbaar en verbleekt het niet. Tot slot wordt een aluminium rolluikblad afgewerkt met een beschermende verflaag, zodat het krasvrij blijft en niet oxideert.
Een ander element om rekening mee te houden betreft de hoogte en dikte van de lamellen. Hoe dikker en hoger de lamellen zijn, hoe groter de diameter van het opgerolde rolluik, en dus hoe groter de afmetingen van de rolluikkast zullen moeten zijn. De hoogte en dikte van de lamellen is afhankelijk van het rolluiktype (inbouw 14 mm of voorzet/opbouw 9 mm) en van de grootte van het te bedekken raamoppervlak en hebben dus een impact op de afmetingen van de rolluikkast.
Als een rolluik niet volledig gesloten is, kunnen er perforaties zichtbaar zijn tussen de lamellen (daglamellen). Deze perforaties zorgen voor extra verluchting. Hoewel het lijkt alsof de privacy hierdoor wordt aangetast, is dat in de praktijk niet het geval.
Onze rolluiklamellen zijn geselecteerd volgens de strenge SKG normering qua windbelasting en hebben een thermische isolatie van 0.15 tot 0.18m² K/W.
[Rolluiklamellen]
[]
Het lijkt niet meer dan een detail, maar de onderlat zorgt er voor dat het rolluik op een stabiele manier door de rails glijdt bij het optrekken of neerlaten. Tenminste als de onderlat zwaar genoeg uitgevoerd is. Doordat het rolluik goed recht gehouden wordt, blijft de mechanische druk tot het minimum beperkt, wat een aanzienlijk langere levensduur tot gevolg heeft. Bij voorkeur is onderaan de onderlat met een gummiborstel bevestigd, waarmee het rolluik perfect aansluit op de dorpel of vensterbank.
Op de onderlat kunnen ook eindstoppen voorzien worden – bij een inbouwrolluik zijn deze zichtbaar aan de voorzijde, bij een voorzetrolluik zijn ze onzichtbaar weggewerkt aan de zijkanten – waarmee kan worden voorkomen dat het rolluikblad te ver opgerold wordt, zodat het uit de geleiders schiet.
Ophangveren zorgen voor de verbinding tussen het rolluiklamellen en de rolluikas.
[Onderlat]
[]
De type rolluikgeleiders hangen af van de specifieke noden. Standaard worden de geleiders A voor de voorzetrolluiken genomen. Daar hebt u wel een paar variaties op als u een breder rolluik hebt om zo het rolluikblad dieper in de geleider vast te zetten. De geleiders B worden gekozen indien het rolluik in de dag wordt geplaatst en de geleiders C worden onder andere gekozen als de rolluikkast op de gevel wordt geplaatst maar er geen zijmuur is, waardoor er een grote opening zou komen tussen de geleider en het raam. De geleiders D & E worden gekozen als er bv. een neus op de ramen staat of als er een muggenhor op het raam staat en het rolluik moet daarvoor komen. U ziet dat er tal van mogelijkheden zijn voor elke specifieke situatie.
[Type rolluikgeleiders]
[Opties]
[]
[]
[]
Voorzetrolluiken kunnen optioneel worden uitgerust met een muggenhor. Het hor wordt dan onopvallend geïntegreerd in de rolluikkast aan de buitenzijde. Deze muggenhor kan enkel manueel bediend worden door middel van een ingebouwde veeras en deze is afzonderlijk bedienbaar van de rolluiklamellen. Dit is de ideale oplossing als u een rolluik voor de slaapkamer wenst te kopen. Twee vliegen of muggen in één klap.
Verduistering, geluid- en warmte-isolatie, beveiliging tegen inbraak en nu ook tegen muggen!
Bekijk hier alle mogelijke voorzetrolluiken met optie ingewerkte muggehor
Om ervoor te zorgen dat het rolluik en de rolluikkast ook in esthetisch opzicht goed aansluiten bij de rest van de woning, is deze verkrijgbaar in verschillende vormen en kleuren. Een afwerking in structuurverf of folie, waarmee het rolluik zelfs met een houtimitatie kan worden uitgevoerd, behoort eveneens tot de mogelijkheden.
De rolluikkasten kunnen ook qua afmetingen gekozen worden zodat u in één gevel geen verschillende formaten of afmetingen van rolluikkasten moet hebben.
Een goed ontwerp van rolluikgeleiders draagt er toe bij dat het rolluik beter bestand is tegen stormschade en inbraakpogingen.
Als het rolluikblad niet diep genoeg in de geleiders kan zitten, kan het losgerukt worden door de wind of door inbrekers.
Er bestaan ook inbraakbestendige rolluikgeleiders, waarbij de schroeven van de geleiders worden afgeschermd door middel van een extra inbraakwerend profiel.
Tot slot is het ook aan te bevelen om te kiezen voor geleiders die binnenin afgewerkt zijn met een gummiprofiel. Dit vermindert de slijtage en is bovendien geluidwerend.
[]
Rolluiken worden in de eerste plaats gebruikt voor vensters of ramen, maar ze kunnen net zo goed worden ingezet aan garageboxen, winkels of buitendeuren. Daarnaast worden rolluiken ook gebruikt om doorgangen (tijdelijk) af te sluiten, bijvoorbeeld in een ondergrondse parkeergarage of in een magazijn.
Bij deze toepassingen dient natuurlijk wel de mogelijkheid te worden voorzien om het rolluik ook van buitenuit (of langs twee kanten) te kunnen openen. Dat kan door middel van een afstandsbediening, een codeklavier of een – al dan niet draadloos – sleutelcontact. Dergelijke rolluiken kunnen eventueel ook worden uitgerust met een veeras, in plaats van een motor. In dat geval zal het slot onderaan of in het midden worden geplaatst.
[]
[Winkelrolluiken]
[Rolpoorten]